Het Bolwerk, Utrecht

Het Bolwerk, Utrecht

Aan het Servaasbolwerk in het Singelplantsoen rond de Utrechtse binnenstad is een voormalige bunker vervangen door een appartementencomplex. In het terreinontwerp is het gebouw als een villa beschouwd: het stoere complex ligt vrij in het groen. Voor de binnenplaats is een rustieke sfeer nagestreefd. De ruimte is een binnenkamer geworden waarin het drukke stadsleven is buitengesloten. In de vloer van de binnenplaats zijn de buitengevels van het gebouw, die bestaan uit levendige Wittmunder klinkers, voortgezet. Middenin het vlak zijn lange stroken planten aangebracht. Aan de rand van het tapijt is een forse bank geprojecteerd. Tussen de groene banen lopen strepen LED-verlichting, die in het donker de binnenplaats een verrassend lijnenspel meegeven.

opdrachtgever: Edwin Oostmeijer projectontwikkeling
ontwerp: 2003
realisatie: 2006
i.s.m. AWG architecten